Dvije kuće, mnogo ljubavi i sasvim bez pameti

Erzherzog Karl Stephan s obitelji, 1896.

Nadvojvoda Karlo Stjepan, veliki admiral austrougarske ratne mornarice, i njegova supruga nadvojvotkinja Marija Terezija, princeza Toskane, imali su tri kćeri i tri sina. Najstarija, Eleonora, je rođena u Puli 28. studenog 1886., točno devet mjeseci nakon vjenčanja roditelja; početkom siječnja 1888. je rođena i Renata, a zatim, krajem iste godine, prvi sin Karl Albrecht. 1891. rodit će se Matilda, dvije godine kasnije Lav Karlo, a i posljednje dijete, Vilim, 1895., je baš kao i svi ostali, rođen u Puli. Vjerojatno je i ta lijepa obiteljska fotografija iz 1896. snimljena u Puli od carskog fotografa Carla Pietznera. Već iz ovog skromnog uvoda bilo bi moguće ispisati mnoge stranice i o pripadnicima ove habsburške obitelji, i o Puli, fotografu, putovanjima, rađanju djece, koječemu, ali ovdje je riječ o ljubavi, kućama i nekim drugim ljudima.


1892. godine, između rođenja Matilde i Lava Karla, niknut će palača čije će neposredno susjedstvo uskoro postati Marine Casino i Jacht Club. Tada je to bila najreprezentativnija civilna građevina u Puli, koštala je sto tisuća forinti, ma što to značilo, a izgrađena je od istarskog kamena. Bila je trokatnica pravokutnog oblika, ukrašena kupolom. Obitelj je palaču napustila 1901. godine i tada ona dobiva javnu funkciju. Nažalost, ova prekrasna građevina nije preživjela Drugi svjetski rat, saveznici su je sravnili sa zemljom 1945. godine za jednog od bombardiranja Pule. Tako je nestala prva kuća iz ove priče.
Vojvotkinja Eleonora (Eleonora Maria Immakulata Christina Josepha Sosthenesia), najstarija kćer Marije Terezije Toskanske i Karla Stjepana (na obiteljskoj fotografiji djevojčica koja stoji u sredini), 1913. se godine udala za Alfonsa von Klossa, kapetana očeve jahte u kojeg se zaljubila još kao petnaestogodišnjakinja. Naravno, Karlo Stjepan je svojoj kćeri namijenio nekog poljskog aristokratu, ali ga je postojana ljubav mladog para toliko ganula da je popustio i zatražio dozvolu od samog cara Franza Josefa. Ovaj, pak, sigurno ne bi bio toliko fleksibilan da mu Karlo Stjepan nije bio blizak prijatelj. I tako, dva dana prije vjenčanja mlađe sestre Matilde, ta je velika ljubav skromnom ceremonijom okrunjena brakom.
Godinu dana kasnije na pulskoj je Verudi, nedaleko od mora, izgrađena najljepša austrougarska vila nazvana Idola. Projektirao ju je pulski arhitekt i građevinski poduzetnik Giuseppe Heininger koji potpisuje brojne druge značajne objekte u gradu. Građena je u stilu ljetnikovca, na 13 hektara uređenog parka, s neorenesansnim elementima koji povezuju vanjski i unutarnji prostor. Nažalost, svega pet godina nakon useljenja Eleonora i Alfons prisiljeni su napustiti svoj dom zbog pada Austro-Ugarske. Život nastavljaju u Badenu, nadomak Beča, a imali su sedam sinova i jednu kćer. Alfons je umro 1953., a Eleonora 26.5.1974. u 87. godini života.

Palača Karla Stjepana
Vojvotkinja Eleonora Maria
Vojvotkinja Eleonora Maria i Alfons von Kloss


Do 1947. vila Idola je u vlasništvu stanovitog Antonia Crljenice iz Marčane, a zatim postaje državno vlasništvo i koristi se kao dom za psihički bolesne starije osobe. Stanje u kojem je danas je jedna od sramota grada tj. onih koji gradom rukovode. Kako ovaj nježan i romantičan tekst ne bih prljala takvim detaljima neću mnogo pisati o sastajalištu narkomana, razmsrkanim kaljevim pećima, požaru koji je uništio dio zgrade… ali treba znati da baš tako i upravo sad, bez saveznika i bombi, nestaje i druga kuća iz ove priče.

Devastirana vila Idola na pulskoj Verudi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s